Jala Neti, jógikus orrjárat tisztítás

Bemutatkozás Forums forum Jala Neti, jógikus orrjárat tisztítás

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #3665

   

  Jala Neti
  A gyakorlat menete:

   Egy kifejezetten erre a célra szolgáló edénybe (netikanna) töltsünk sós meleg vizet (1 liter 38–40 °C-os vízben kb. 1 kávéskanál só [1]). Hajoljunk a mosdókagyló fölé, és helyezzük a kanna kiöntőjét a jobb orrlyukba úgy, hogy teljesen elzárjuk azt. Hajtsuk előre és egyben kicsit fordítsuk balra a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a bal orrlyukunkon. A légzés a nyitott szájon át történik.

   Ha a kanna tartalmának nagyjából a fele átfolyt az orrunkon, rövid pihenő után dugjuk a kiöntőt a bal orrlyukba. Most jobbra döntsük a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a jobb orrlyukon. A gyakorlat után fújjuk ki a bennmaradó vizet kapála bháti pránajámával (lásd: hatha jóga kriják 5).

   Az orrunk teljes megtisztítása érdekében végezzünk 3-5-ször erőteljes kilégzést mindkét orrlyukunkon át úgy, hogy a másik orrlyukunkat befogjuk (mint orrfújásnál). Fontos, hogy a szánk közben maradjon nyitva, különben fennáll a veszély, hogy a víz a fülünkbe kerül.

  A dzsala netit naponta, a reggeli órákban ajánlott gyakorolni.

  Jótékony hatásai: Kedvezően hat a fejérzékszerveire. Javítja a látást, csökkenti a szemfáradtságot (például számítógép előtt végzett tartós munkánál). Hatékony lehet bizonyos fejfájás ellen is. Fejleszti az emlékezetet és az összpontosító képességet. Orr- és homloküregi panaszok esetén is segít. Megelőzhető vele a nátha és a homloküreg- gyulladás, rendszeres gyakorlás esetén gyógyítja vagy legalábbis enyhíti a szénanáthát és a pollenallergiát.

  Vigyázat! Megfázás, homloküreg- gyulladás és fülfájás esetén ne gyakoroljuk.

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.