“Démonizálhat” a spiritualizmus?

Igen!
Gondoltam írok egy kis jegyzetet arról, hogy én hogy látom a spirituális élet buktatóit. Ez egy személyes tapasztalás, megértés, azon a szinten ahol én tartok ezen az úton. Miért kell nekem ezt megosztani? Ki vagyok én, hogy azt gondolom, hogy a véleményem érdekel bárkit is?
Jogos. Se guru nem vagyok sem nagy tanító. Egy gyakorló vagyok aki őszintén keresi az “Igazságot” . Valamiért viszont úton útfélen megkérdezik a “véleményem”. A sors ebbe a helyzetbe rak mindig. Leírom azt, hogy látom, hogy esetleg valaki ezen tapasztalatokból tudjon kivenni hasznosat, vagy tud tanulni a hibáimból.
Tud e démonizálódni a spiritualizmus? A SPIRIT-ualizmus, ahogy a nevében is van, az az eredeti lelki “Énünk” felismerése. Visszatérés, (yoga-visszakapcsolódás) , (religia – visszakapcsolódás) eredeti lelki helyzetünkbe ami transzcendentális, örökké való, teljes tudással teli és végtelen boldog helyzetünk. Ez a folyamat tisztán, szűziesen száll alá korszakról korszakra az emberiség minden rétegének, népének, mindenhol.
yadā yadā hi dharmasya
glānir bhavati bhārata
abhyutthānam adharmasya
tadātmānaṁ sṛjāmy aham
Whenever and wherever there is a decline in religious practice, O descendant of Bharata, and a predominant rise of irreligion – at that time I descend Myself.
A kinyilatkoztatások az univerzumban folyamatosan történnek, hogy az ide ragadt, illúzióba került élőlények vissza tudjanak térni eredeti lelki helyzetükben. Sok kinyilatkoztatás ismeretes. Védák, Tantrák, Tóra, Kabbala, Sufi írások, Biblia, Yoga sutra Hermetikus írások, Upanisadok, Rúnák, Dzyan könyve és szinte végtelen a sor. Ezek az Írások nem materiális forrásból, hanem a Transzcendens szintjéről érkeznek, általában Önmegvalósított Szentektől, Jógiktól, Risiktől (Bölcs akinek megnyilvánul a Igazság). A Tudás tiszta , érintetlen. De amikor ebbe a világba érkezik, már az első szinten “torzul” A teljes Abszolútról szoló tudás végtelen, felfoghatatlan forrás, de valahogy betűkbe kell önteni, és a “feltételekhez kötött élőlény” elméje számára objektívvé tenni. Itt már veszít a teljességéből, de nem veszít erejéből. Így lesznek Szentírások. A Szentírások, sasztrák, még mindig érthetetlenek az illúzióba esett élőlénynek, ezért pl Krisna mondja is a Bhagavad gítában.
tad viddhi pranipatena
pariprasnena sevaya
upadeksyanti te jnanam
jnaninas tattva-darsinah
Just try to learn the truth by approaching a spiritual master. Inquire from him submissively and render service unto him. The self-realized soul can impart knowledge unto you because he has seen the truth.
“ Keress egy hiteles lelki tanítómestert , aki már látta az Igazságot” Ez egy fontos pont. Csak azon megvilágosodott szinten lévő Risi vagy “látó” Guru tudja a tudásba beavatni a tanítványt aki maga is “látta” Az Igazságot. Ami nem azt jelenti olvasta valahol, hanem szó szerint “látta”. Akkor a tudás tisztán áramlik. Ha nem tiszta közvetítő eszközön jön le akkor bizonyos torzulásokon meggy keresztül és veszt erejéből, tisztaságából. Azaz a tanítvány aki kapja, nem kapja az elméleti tudás mellett a megvalósítás erejét.
Na ezen a szinten van a torzulásnak az a pontja amikor még lehet ártatlan a dolog de nem potens. Azaz mindegy mit próbál a tanítvány nem érez fejlődést. Kétségei vannak stb. A probléma ott kezdődik amikor a tanítványi láncban a “guruk” a lelki megvalósítás hiányában elkezdeni materialista célokra használni a kinyilatkoztatást. Lásd Jézus és a templomban kufárkodó farizeusok története. Mindenki tudja miről beszélek. Anyagi eredmények, követők, , hierarchikus szerveződés a lelki filozófia használatával. Akkor a folyamat igazából teljes mértékben elveszíti potenciáját és habár a betű formában van a Szentírás, de nincs megvalósító “közeg” a potenciálisan tiszta Guru. Meddő információ. Egy olyan dió amit nem tudsz feltörni, mert a Guru képes csak rá. Lehet van dió de csak a héja a tiéd.
Amikor a guruk, papok megsavósítás, lelki potencia nélkül helyezkednek a “kinyilatkoztató” szerepbe, akkor általában a külsőségeken, elméleti tudáson, mesterkélt lemondáson, esetleg misztikus képességekkel próbálják igazolni képesítettségüket. Sok ilyet láthattunk a régmúltban is, a modern korban is. Sőt egyre több ilyen üti fel a fejét. A kezdő keresőt megtévesztik a külsődleges jegyek, ruházkodás, anyagi karizma, befolyásoló potencia és még ha nyilvánvalóan már nem követik az eredeti kinyilatkoztatást, a követőik a beléjük fektetett hitén tudnak működni. A kezdő tanítványnak nincs nagy tudása a sasztráról, ezért nem ismeri fel a csaló gurut vagy papot.A kicsit már haladóbb, nagyobb tudású tanítvány is zavarba jön, mert kettősséget lát a a szásztra és a guru tevékenysége között és kétség ébred és az intuitív énje ordít. Ilyenkor ha mer lépni és leválni akkor van esélye, ha nem akkor marad a potenciát vesztett úton.
Hogyan lehet felismeri a nem hiteles lelki képviselőt. Erre van a sasztra, vagy szentírás. Minden Szentírásban le vannak írva az önmegvalósult tanító jellemzői. Ennek utána kell nézni. De lényeg a sasztra felsőbb rendű! A sasztra tudja biztonságban vezetni a tanítványt. A Hiteles guru pedig kifejti, kibontja a szasztra jelentését a tanítványnak és felhatalmazza a megértés energiájával.
Hogyan térnek át guruk a “sötét oldalra” Srila Bhaktivinoda Thakor a Krisna samhita című könyvében kielemzi a 64 démonként szimbolizált buktatókat az önmegvalósítás útján. ezek között vannak már a lelki úton magasabb szinten járókra vonatkozó tételek is. Pl Amikor a Guru nem gondolja magát alázatosan csak egy csatornának, hanem önmagát tartja imádandónak, és ezt az imádatot meg is követeli a tanítványaitól. A materialista egója befolyása alatt illúzióba kerül és leesik. Akkor “démonizálódik” . Ezeknek is meg vannak a szimptómái amibe nem mennék bele már, de a lényeg, hogy a külsőségeken van a hangsúly, követőket gyűjt, anyagi eredményt vár el a követőktől, imádatot. Eltűnik az alázat, arrogáns, lenéző a tanítványokkal. Általában az ilyen emberek később a spirituális visszaélések miatt súlyos karmát is kapnak, leesnek a lelki útról, erőszakos módon hagyják e a testüket, betegségeket kapnak.
Lényeg , hogy úgy gondolom figyelnünk kell az intuitív énünk vezetéséhez, amit le kell igazolni a Sasztrák, Szentírások alapján. Ha egy lelki folyamatot követünk vagy valakit aki vezet, akkor ne karizma, anyagi tudás , látszólagos lemondás, követők mennyisége alapján válassz Gurut. Ne felejtsük el Jézus is egy ács fia volt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *