A jóga tudásának misztériuma miért nem elérhető bárkinek?

A Bhagavad gíta eképpen szól a titkos tudásról.

manusyanam sahasresu kascid yatati siddhaye
yatatam api siddhanam kascin mam vetti tattvatah Bg. 7.3

“Sok ezer ember közül talán egy törekszik tökéletességre, s a
tökéletességet elértek közül igazán alig ismer Engem egy is.”

A jóga misztériuma sosem azért volt titkos mert esetleg nem volt elérhető ha valaki meg akarta szerezni, hanem mert még ha valaki meg is szerezte ezen szentírásokat, nem értette, mert egy Önmegvalósított Gurunak kell feltárni a “mantra “, tanítás titkát. A tanításokba feltárása jelentette igazából a “beavatást”. A szentírások általában misztikus és szimbolikus nyelven voltak írva, hogy csak azok előtt táruljon fel a valódi tudás, akiknek megfelelő az attitűdje. Ahogy Jézus mondta: “Ne vess gyöngyöt disznók elé, mert megtapossák, és ellened fordulnak!”
A materiális világban az emberek a születés és halál körforgásában szenvedve életről életre keringenek megkötve a háromféle tudatlanság fátylával, ami az illúzióba köti őket. Az egó, a “hamis én” azonosság ami megköti őket. Az testi azonosítás, az érzelmi, mentális, és az ideiglenes intellektus által vannak félrevezetve, ami leköti őket ebbe a szenvedésekkel teli ideiglenes létbe. A jóga misztériuma felfedi a Valóságot, ami az Önvaló eredeti, transzcendentális természete. Mindannyian örökkévaló, teljes tudással és gyönyörrel rendelkezünk. De erről ebben a létben nem vagyunk tudatosak. A felfedés folyamata pedig az, hogy a hamis én-azonosítást be kell áldoznunk. Azaz az EGO-t.

Rāja-vidya rāja-guhyaṁ pavitram idam uttamam Bg. 9.2

“Ez minden tudás királya, a legnagyobb titok minden titok közül.”

A fenti vers azt mondja, hogy a “tökéletességet” elértek közül is csak kevesen ismerik az Igazságot úgy ahogy van.
Sokan érnek el részleges tökéletességet a vallások útjain. De ezek még mindig nem a valódi ismeret szintjei.
Csak az ego mentes, tiszta, motiválatlan közelítés fog eredményhez vezetni. Sok vallás visszaél az emberek Igazság iránti keresésével. Igaz a”tanításokra” hivatkoznak, de a motivációik nem tiszták, mert valójában csak a nagy számokban, “zsíros” követőkben látják a “célt”. Onnan lehet meglátni egy folyamat tisztaságát, mennyire játszik szerepet a pénz, a hatalom és a követők száma a tudás átadásának folyamatában. Egyetlen tiszta tanítást kinyilatkoztató Gurunak nem volt sok “valódi” tanítványa. Nézd Jézus, Buddha, stb. Erre vonatkozik a fenti vers utalása is. A tiszta megközelítés, ego-mentes hozzáállás és eltökéltség egy tanítványban olyan ritka mint a fehér holló. Sokan elindulnak az úton de kevesen érnek célba, vagy addig, hogy mély kinyilatkoztatást kapjanak a Gurutól.
A Sikert pedig csak azok érik el, akik kitartóan, őszintén keresik az Igazságot. Csak azok előtt tárul fel az Önvaló misztériuma, az Abszolút Igazság, és szabadulnak meg minden illúzióból fakadó szenvedéstől.
Om Tat Sat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *