Az eredményes tudásszerzés hangulata

10517509_677499085672705_8933107686405247003_n

A tudás eredményes folyamatának alapja az alázatosság. Minden tudás elsajátításához ebben a világban vezetés szükséges. A tanító és diák szerepe az élet kezdetétől adott. Sok tanítónk van az életünkön keresztül. Az első gurunk az édesanyánk. De sok más személy kerül az életünkben “guru” szerepbe az idők folyamán. Minden tudásszerzés és tudás átadás folyamatában legfontosabb elv az alázat és tisztelet. Akkor lesz a tudás elsajátítása sikeres. Az alázat abból jön, hogy megértem, hogy én nem rendelkezek azzal a tudással amivel más igen, és hajlandó vagyok elfogadni amit a tanárom mond. Nem kételkedem abban amit mond, nem oktatóm ki. Ha igen akkor ott van a kérdés, miért mentem hozzá tanulni, ha úgy gondolom, hogy ő nem tudja azt amit én igen. Értelmetlen.

Ahhoz megyek tanulni valamit, és ez nem csak lelki tudásra vonatkozik, hanem bármilyen materialista tudásra is. Ha ebben a hangulatban megyek ” tanulni ” valakihez, akkor ne csodálkozzunk , hogy nem megy be semmi. A jóga szentírások egy szép hasonlattal élnek. Ha a büszkeség kígyója fészket rak az ember fülébe, akkor a a tudás nem jut be a szívbe. Ha nem vagyunk elfogadóak a tanárunkkal szemben, vagy csak akkor értünk egyet, amikor a tanár azt mondja, amit hallani szeretnénk, akkor a tudás folyamata megszakad. Ezért van annyi sikeres csaló guru a világban manapság, mert az emberek olyan tanítót keresnek, akik a pénzükért azt mondják mindig, amit az illető szeretne hallani. A guru szó azt is jelent ” elvágni” A guru a tanító szavakkal elvágja a szívben lévő hamis egó, büszkeség csomóját és felszabadítja a lelket. Ami sokszor fájdalmas.

De ha megkérdezem a tanárom egy problémáról, és olyat mond, ami esetleg bántja a hamis egómat, akkor nem kezdem kritizálni. A tanár mindig a diák fejlődéséért cselekszik. Dicsér, ha a tanítvány megérdemli, és leszid, ha arra van szükség a diák fejlődéséhez. Egy jó diák ezt érti, és alázatosan elfogad.

Ez a tanulás és tanítás folyamata. Ebben a folyamatban az ember sikeres. Ha ez nem így történik, akkor nincs eredmény.

A tanító jóindulata mindig adott a tanítvány felé, de a megkülönböztetett figyelem természetes azok felé, akik lelkesen, alázatos hangulatban törekszenek. Sőt a tanító odaadását is el lehet veszíteni egy büszke, nem megfelelő hangulattal.

A sikeres diákok mindig jó tanítványok voltak bárhol, bármikor a történelemben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *