A boldog ember definíciója

10614142_682202771869003_2237914798810412308_nA mai jegyzetemet egy Bhagavad Gíta előadás inspirálta amelyet Srila Bhaktividya Púrna Swami tartott a boldogságról. Mindig, amikor ilyen emelkedett személyektől lehet hallani lelki tudást, annyira sajnálom, hogy az emberek általános tömege nem hallja ezeket. A Magyar TV csatornáknak esténként ilyen előadásokat kellene sugározni, nem pedig az “Éjjel-nappal Budapest örültjeit ” Akkor a világ nem itt tartana, mint most.

De lényeg a lényeg! A boldog ember definíciója.

„A boldog személy az, aki elégedett, nincs már beteljesülésre való vágya. Nincs beteljesülésre váró vágya! ’’

Oké! De ilyen ember nem létezik! Vagy igen?

Nézzük napjainkat, vagy akár a történelmet!

Az emberek általános tömegét, ha megkérdezed, mire vágyik, a vágyak sora végtelen. Mindenki rengeteg dologra vágyik. Pénz, hatalom, hírnév, egészség, társ, hosszú élet, aggodalomtól való mentesség, stb.

Az eredmény az, hogy senki nem boldog! Senki nem valóban boldog! Ez nem azt jelenti, hogy egy két apró morzsa nem esik le az asztalról, néha-néha, már csak azért is, hogy az remény illúziója megmaradjon, de alapvetően az emberek szenvednek. Szenvednek a vágyakozás tüzében addig amíg meg nem kapják azt az ideiglenes „ boldogságot”, aztán meg attól szenvednek, hogy el kell veszíteniük, legkésőbb a halál pillanatában.

Tehát egy pillanatnyi öröm, és huss, tovatűnt a dolog.

Csak gondold át, hogy egy napodban mennyi ideig vagy boldog! A nap egy részében alszol, hogy kipihend a napi megpróbáltatásaidat, a napod egy részében szenvedsz a munkád miatt, mert pénz kell. Egy részében unatkozol, és talán egy kevés részében tapasztalsz pillanatnyi „örömet” , ami inkább a szenvedés pillanatnyi megszűnése. Pl. eszel egyet, pihensz kicsit, stb

Egyszóval ezen a materialista módszeren még eddig soha senki nem vált boldoggá, se ma sem a történelemben. A testen és az érzékeken keresztül megszerzett öröm ideiglenes és parányi.

Na jó, akkor ha ez nem akkor mi?

Ok! Nézzük azt a pár személyt, akiket az átlagember mind őrültnek, különcnek, esetleg szentnek tartott. Buddha, Jézus, Assisi Szent Ferenc, Mohamed próféta, Diogenész és India nagy szentjei, jógik, bölcsek, akik egy más forrásból nyerték a határtalan boldogságot. A közös mindegyikőjükben az volt, hogy nem materialista módon keresték a boldogságot. A minden szentírás de főként a Bhagavad gíta ad erről egy csodás tanítást, kik is vagyunk mi? Miért vagyunk ebben a szenvedésekkel teli helyzetben, és mi a megoldás arra, hogy elérjük azt, hogy soha nem bennünket szenvedés és elérjük az ananda, azaz lelki boldogság helyzetét. Tehát a boldogság létezik! Csak máshol kell kutatni!

Olvass többet itt:

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/yoga-can-elevate-you-to-the-higher-level-of-happiness/626948624061085

Om Tat Sat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *