Az alázatosság fogalmának félreértése a jógában

10410147_689892447766702_2258763255973381360_n

Ez egy nagyon érdekes téma! Sokan amikor filozófiai vitába keverednek velem a jóga kapcsán akkor azzal támadnak, hogy hogyan merek ilyen határozottan véleményt mondani, rangsorolni, meghatározni! ” ez nem olyan alázatos “

Valódi alázatosság a védikus jógaszentírások alapján azt jelenti, hogy elfogadom azt, hogy egy tudatlan helyzetben vagyok, és a jóga tudományának elsajátításáért megközelítek egy hiteles lelki tanítómestert és a segítségével tanulmányozom a jógaszentírásokat. Azokat alkalmazva megvalósított tudásra, vijnanara teszek szett. Ezt ajánlja a Bhagavad gita is.

Nem az az alázatosság, hogy mint egy “bólogató János”, mind hiteltelen spekulációra rábólintok és elfogadom! Srila Bhaktisiddhanta Swami , Srila Prabhupadanak a lelki tanítómestere volt a legalázatosabb személy ezen a világon, de kíméletlenül a földbe döngölt filozófiai vitákon keresztül minden csaló spekulátort aki félre vezeti a jóga folyamata iránt érdeklődő ártatlan embereket.

Alázat azt jelenti, hogy elfogadom és követem a jógaszentírásokat.

A büszkeség pedig az, hogy elutasítom, vagy épp bizonyos részeit, ami tetszik , elfogadom, vagy kiforgatom a filozófiát  a saját céljaim elérésére.

Kitalálom a ” saját jógámat”. Mert én annyira tudom mi jó és mi nem! Vagy nagy elfogadóan bólogatok minden spekulációra. Persze akkor nagyon népszerű leszel , és mindenki szeretni fog, de egy hamis elismerésen kívül mást nem fogsz nyerni. Szokták mondani: hogy mond meg az igazat és beverik a fejed.

Azokank akik spekulálnak és mennek a saját fejük után, mert büszkék, nem fogadnak el senkit, azoknak ez biztos nem tetszik. De sajnos ezen a elven működik a jóga folyamata.

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/az-eredm%C3%A9nyes-tud%C3%A1sszerz%C3%A9s-hangulata/677490612340219

<photo id=”1″ />

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *