A “Guru”, azaz tanító abszolút szükségessége a jógában

10404158_689882734434340_6382267980456941168_nManapság rendkívül népszerű filozófia a jógások körében, hogy nem kell guru! Az csak régen működő elv volt, és manapság már senki nem tudja követni és nem is praktikus. Inkább menjen mindenki a saját feje után és találja ki a saját maga útját, vagy ” jógáját”.

Na ez a pont amikor már nem jógáról beszélünk! Lehet annak tűnik egy hozzánemértő számára, de ezen a ponton a jóga valódi értéke és elérhető eredménye eltűnik a gyakorló elől..

Az előző jegyzetemben kifejtettem a jógaszentírások fontosságát, szóval most már onnan indítok, hogy a Bhagavad gíta ezt mondja:

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/j%C3%B3gaszent%C3%ADr%C3%A1sok-fontoss%C3%A1ga-%C3%A9s-rangsora/689854884437125

Chapter 4. Transcendental Knowledge

TEXT 34

tad viddhi pranipatena pariprasnena sevaya upadeksyanti te jnanam jnaninas tattva-darsinah

TRANSLATION

Just try to learn the truth by approaching a spiritual master. Inquire from him submissively and render service unto him. The self-realized soul can impart knowledge unto you because he has seen the truth.

Az materialista világban is van abszolút szükségessége egy tanítónak! Életünk során rengeteg tanítónk van, kezdve az édesanyánkkal. Nem tudom miért gondolja bárki, hogy a lelki élet, a jóga terén mehetünk a saját spekulációnk után. Egyetlen jógaszent írás sem mondja ezt. Még a hatha yoga pradipika is ezzel kezdődik, hogy elmondja a guru tanítványi láncot, ahogy a tudás leszállt.

Rengeteg más jógaszentírás s azt javasolja, hogy a lelki felemelkedéshez fogadjunk el egy lelki tanítómestert.  Ez a tudásszerzés  valódi folyamata.

Természetesen ennek van egy hangulata is. A Bhagavad gíta az alázatos, elfogadó hangulatot hangsúlyozza!

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/az-eredm%C3%A9nyes-tud%C3%A1sszerz%C3%A9s-hangulata/677490612340219

Szóval röviden ha sikeres akarsz lenni a jóga gyakorlásában és valódi értéket képviselő eredményt akarsz elérni, akkor keress egy hiteles tanítót, aki nem a saját spekulációja alapján tanít. Hogyan ismerheted ezt fel ? Onnan, hogy ő minden álítását alá fogja támasztani a jógaszentírások szavaival. Nem mondja azt, hogy “szerintem” , vagy hogy” gyakrolod ahogy érzed!”. “Milyen Isten? “, “Ahogy elképzeled” és hasonló ostobaságok!

A valódi tanító érti a szentírások végkövetkeztetését és változatlanul adja tovább.

 Śrīmad Bhāgavatam 5.5.18

gurur na sa syāt sva-jano na sa syāt

pitā na sa syāj jananī na sā syāt

daivaḿ na tat syān na patiś ca sa syān

na mocayed yaḥ samupeta-mṛtyum

TRANSLATION

“One who cannot deliver his dependents from the path of repeated birth and death should never become a spiritual master, a father, a husband, a mother or a worshipable demigod.

Tehát a jóga tanítója kell, hogy ismerje a jóga tökéletes végkövetkeztetését és akkor képes lesz a tanítványt felszabadítani az anyagi feltételekhezkötöttségéből, ami a jóga valódi célja!

Ez jóga!   https://www.youtube.com/watch?v=pcXGQ6d3fSQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *