“Ilyen jóga , olyan jóga ….jóga ???? “

1620789_585461691543112_1002062513_n

Most már nagyon kikívánkozik belőlem pár dolog azzal kapcsolatban, hogy mindenféle “jóga” megjelenik.

Nagyon nagy lelkesedéssel fogadom, hogy elismerve a jóga valódi értékeit, hatásait, elemeit használva különböző mozgásformákat hoznak létre és senki ne értse félre, hogy negatívan kezelem ezeket a dolgokat.

De szeretem ha tisztán kezeljük és adjuk át az jógával kapcsolatos információkat. Mi is a Jóga, mi a jóga célja stb.

Tombol a világban a “jógaláz” . Az emberek kezdik felfedezni a jóga csodálatos mellékhatásait, amit persze lehet rengeteg jóga céljának nem megfelelően is használni. Ezt majd kifejtem később.

Kezdjük azzal mi a JÓGA.  / és ez nem saját vélemény, hanem a jóga ősi szentírásai alapján átadott információ /

Jóga szanszkrit szó azt jelenti : ” újra összekapcsolódni az Abszolút Igazsággal ” A jógának sok formája van, amelyet a jógaírások legcsodálatosabb ékköve a Bhagavad gíta magyaráz. Több jóga folyamat létezik amellyel elindulhatunk az önmegvalósítás útján, és a végcélt elérve megismerjük önmagunkat és eltávolodva ettől a világtól elérjük eredeti lelki helyzetünket , tiszta tudatállapotunkat amely mentes minden rossz tulajdonságtól, hibától, hamis egótól.

Több jógafolyamat létezik. Ezek között talán a nyugati világban legjobban elterjedt fajtái a Dhyana yoga ( meditációs jóga ) különböző formái mint hatha , ashtanga  jóga. Ezek a jógairányzatok nagy hangsúlyt fektetnek a testi szinten elkezdett különféle gyakorlatok végzésére mint ászanák , pranajam. Ezek a folyamatok a materialista, testi szintről húzzák fel az embert a magasabb spirituálisabb gyakorlatok felé. Végcélja pedig az, hogy az embert kiszakítsa a materialista világból feladva a hamis egót.

A hiteles jógafolyamatokat arról ismered meg, hogy gyakorlásával 5 kérdésre kapsz választ:

– Ki vagy Te.

– Ki Isten-

– Mi ez az anyagi világ.

– Mi a kapcsolatunk vele.

– Mi a karma törvénye és, hogy tart fogva.

Minden jóga folyamat, amely válaszokat ad ezekre a kérdésekre, a jóga valódi üzenetét hordozza. A jóga egy spirituális folyamat ami felemel bennünket egy olyan világba, tudatszintre, amiben megvalósítjuk eredeti lelki természetünket.

Nem pedig segít még jobban elmerülni a saját materializmusunkban.

Ha pedig nem épp ez az üzenet, hanem csak az, hogy legyen nagyobb az egód a testi teljesítmény növelésével, vagy , hogy élvezd jobban ezt a világot materialista szinten használva a jóga gyakorlásából származó kedvező eredményeket, akkor az nem biztos, hogy JÓGA.

Tehát ne hívjuk ” ilyen-olyan jógának “

Mondok egy példát  Jivamukti jóga. Ez nem épp egy tradicionális név amit megtalálsz a jóga tradicióban. De a cél és a tartalom a jógával azonos.

Ezzel a cikkel nem azt szeretném kifejezni , hogy nem jó az ha bármibe belevonjuk a jóga elemeit, sőt, tegyük , de ne adjuk neki azt a megnevezést, hogy JÓGA. Legyen BodyArt vagy bármi más.

Maradjon jóga az, ami jóga! :)

Om Tat Sat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *