Hiranyagarbha Yoga Dharshan A jóga eredeti forrása

10172770_626409024115045_4492760307213345736_nNapjainkban Patanjali , a jóga-szutrák szerkesztőjét tekintik a legnagyobb jóga rendszer atyjának és megalapítójának.  Patanjali munkája nagyon fontos és nagyonalapos áttekintés, de ha tanulmányozzuk az ősi jóga irodalmakat akkorfelfedezzük, hogy a jóga tradíciója sokkal idősebb.

Az eredeti alapítója a jógarendszernek amit Patanjali isbemutatott, az Hiranyagharba. Hiranyagharba a Teremtő neve ami, a „teremtésforrása” Vishnu, de néha hívják Brahmát az univerzum első élőlényét is így. A jógatudománya tőlük érkezik le a tanítványi láncolatokon hozzánk.

( Bizonyos források Az úr Shívától is eredeztetnekvonalakat. ) De a Mahabharatban (Shanti parva 349.65), a Bhagavad GítábanKrsihna kijelenti  „ Kaplia a samkyatanítója a legfelsőbb Rishi, tanító, Hiranyagharba aki az eredeti tanítója a jógának és nincs nála ősibb forrása ennek a tudománynak.”

Máshol a Bhagavad gítában (Shanti parva 342.95-96) Krishnakijelenti, hogy a Ő maga Hiranyagarbha: „Kapilla formámban tanítom a Samkhya, aYoga tudományát. Mint örökké ragyogó Hiranyagarbhaként imádnak a Vádák versei mint a Jóga végcélja.”

Másik Versben a Brihadyogi Yanjavalkya Smriti 12.5 Szinténa Hiranyagharba van említve, mint a jóga eredeti tanítója mint Kaplia.

Tehát az ősi védikus szentírások, mint a Mahabharat és aPuránák, amelyek sokkal idősebbek mint a Patanjali jóga szutrák vagy a hathayoga pradipika, sok nagy Jógiról tesznek említést. Ezekben nincs szóPatanjaliról aki a sokkal későbbi időkben alapította a jógarendszerét a Khasmir Saivizmus avyg hatha jóga tanításait ami valóban Shívától eredeztethető.

A Patanjali előtt jóval hamarabb megjelenő jóga irodalmakathívhatjuk Hiranyagharba Yoga Dharsan néven. Tény, hogy a jógatanítások nagyrészt a Védák, azaz az Upanisádok, Mahabharata, és a Puránák tanításain alapszanak.

Patanjali is a joga-szutrában magát a jóga irodalmakszerkesztőjének nem pedig feltalálójának nevezi.

Hasonlóképpen Krishna a Bhagavad gítában mondja Arjunának,hogy előző korokban ő már tanította a jóga ősi tudományát a napistennekVivasvánnak.  (Bhag.g 4.1 )

Ráadásul szanszkrit imákban a Patanjalit mint az Úr Sesa ,Krishna Sankarshana formájának kiterjedése ként dicsőítik, mint az Úr Krishna,Vishnu híve.

Ezért használom a Bhagavad gitát, mint alap jógairodalom amely a jóga minden formáját bemutatja és megadja a jóga végkövetkeztetését!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *