A mantrák ereje, mantra-jóga jelentősége

1623738_587712197984728_314815493_nSokszor írtam már arról, hogy sok jógafolyamat létezik, de alapvetően az írásaim nagy része inkább az ashtanga vagy hatha jóga gyakorlására koncentrálódnak. Ezen jógaösvények sok csodás testi, mentális és még lelki haszonnal is rendelkeznek, de sajnos ebben a degradált korban nem tudják biztosítani teljes mértékben az önmegvalósítás teljes sikerét.

A jógaszentírások egy jelentős könyve a Brihad Naradíya Purána tesz egy fontos kijelentést:

“harer nama harer namaharer namaiva kevalamkalau nasty eva nasty evanasty eva gatir anyatha”

Ez a vers elmagyarázza, hogy ebben a degradálódott korban az egyetlen önmegvalósítási folyamat kizárólag a lelki, transzcendentális hangvibrációk, mantrák éneklés által érhetünk el tökéletességet. Minden más folyamat mint pl. a meditációs jóga ( ashtanga, hatha jóga ) csak részleges eredményeket ad és esetleg a materialista gyakorlóját felemelheti egy magasabb lelki szintre ahol odaadást fejleszthet ki az Abszolút energia irányába.Manrta szanszkrit szó azt jelenti ” felszabadítani, megtisztítani az elmét “. A Mantrák és különböző énekek lelki hangvibrációk amelyek magukban hordozzák az Abszolút tökéletesség , Isteni energiát amellyel megtisztíthatjuk létünket, tudatunkat minden feltételekhez kötöttségtől és elérhetjük az örökké való boldogsággal teli önvalónkat.

Ezt most kifejtem kicsit jobban. A jógagyakorlásnak van sok szintje, a gyakorló megértésének szintjétől függően.Az emberek legtöbbje eljön a jógatermekbe mert szeretne szebb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lenni. Ezzel nincs semmi gond, de nem is tartalmaz magasabb röptű gondolatokat, célokat. Ha gyakorolja a jógát, mivel kapcsolódik egy lelki folyamathoz, meg ha materialista szinten is, de fejlődni fog mert csatlakozik a jóga lelki energiájához.

Vannak akik már kicsit komolyabban veszik a jóga tanításait és jobban magukévá teszik a jóga gyakorlásának eszközeit, életmódját. Ők már több információhoz jutnak a jóga végcélját illetően.

Ezt ebben a cikkemben kicsit jobban kifejtem:

http://nitayoga.com/a-joga-megkozelitesei-es-valodi-celja/

De sok komoly gyakorlóban sem minden esetben tiszta az, hogy mit akar elérni, mi a valódi cél, vagy épp milyen folyamat által, milyen jóga gyakorlat vezeti el őt a tökéletesség elérésére.

Most lehet, hogy kicsit ellentmondó lesz a következő kijelentésem:

Ebben a korban nem lehet elérni a tökéletességet csak az ashtanga jóga, hatha jóga folyamatával!

Hmmm ….. kérdezhetnétek, akkor miért gyakorlod és főleg miért tanítod.

A válasz rendkívül egyszerű. A Bhagavad Gíta, minden jóga szentírás lényege és összegzése elmondja hogy a tökéletességet csak a Bhakti jóga , az odaadás jógáján keresztül tudjuk elérni. Az ászana gyakorlás és pranajama gyakroltatok segítenek megtisztítani és kontrollálni a testet és elmét, amit utána le kell foglalni az Abszolút energia szolgálatában, az azon való meditációban.Az ashtanga és hatha jóga egy nagyon célravezető eszköz, arra hogy egy materialista ember felemelkedjen arra a szintre amikor a Bhakti jóga útján kapcsolatba kerül közvetlenül az transzcendentális, isteni energiával.

Ha valaki szeretné megérteni az Ashtanga jóga végcélját akkor kattintson a következő linkre :

http://www.youtube.com/watch?v=pcXGQ6d3fSQ

A mantra jóga azért kiváló folyamat mert itta hangvibráción keresztül egyből kapcsolatba kerülhetünk ezzel az felsőrendű energiávalRengeteg manrta, ének létezik amelynek hallásával és éneklésével csodás lelki eredményeket sajátíthatunk el.

Tehát minden jóga gyakrolónak ajánlom, hogy az ászana és pranajama gyakorlása mellett merüljön el a manrta éneklés világában is. Meg fogja tapasztalni, hogy hihetetlen energiákat fog tudni tapasztalni és az önmegvalósításról szóló megértés fejlődni fog. Rendszeres kirtan énekléseket, közös meditációkat tartunk. Ha van kedvetek csatlakozzatok!

Om Tat Sat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *