108 magazin cikk (2013. november) Jóga: inspiráció az életmód- és szemléletváltásra, ami megváltoztathatja a világot!

108novemberNagyon sok emberrel van kapcsolatom a mindennapokban, akik kérdeznek a jógáról, a jóga saját életemre tett hatásairól, és arról, hogy miért foglalt el ilyen nagy szerepet az életemben ez a dolog, és miért próbálom ezt olyan nagy erővel közvetíteni és megosztani másokkal.

Riportokban, előadásokon, cikkekben és írásokban sokszor hangsúlyozom, hogy a jóga egyfajta megoldás a nyugati ember “elveszettségére” mind testi, mind lelki, tudati szinten.

Nem nehéz meglátni, hogy a mai világ eszét vesztve vágtat egy katasztrofális vég felé, mert az emberi társadalomnak nincs helyes irány mutatva, nincs helyes cél, helyes értékrend.

Nem élünk összhangban magunkkal, másokkal, a természettel, és ideiglenes célok által vezérelve, mások által felállított, hamis értékrendek által megtévesztve rohanunk a vesztünkbe.

Az ősi keleti kultúrákban évezredeken keresztül működtek a dolgok. Az elmúlt pár száz évben pedig a világ kifordult önmagából, elvesztve a valódi célt és értékrendet…

A jóga testi-lelki egyensúlyt ad az embereknek, és a mozgáson keresztül az életmód elsajátításával, szemléleted megváltoztatásával csodás eredményt érhetsz el a saját életedben, aminek eredménye az lesz, hogy más is inspirált lesz változni. Ezáltal pedig a világ változhat meg.

Az én életem gyökerestől megváltozott, mióta belemélyedtem ebbe a csodálatos világba, és azóta minden napom azzal telik, hogy építem ezt a világot magam körül – magamnak, másoknak, másokkal…

Mélyedj el ebben a csodálatos világban, ami nem csak az ászanák világa. A jóga többet jelent kitekert, látványos ászanáknál és a csodálatos egészség és testi szépség elérésére való törekvésnél. A jóga egy életmód, egy tudatállapot, egy tökéletes élet világa.

A mozgás csodálatos hatásainak elérése legyen egy kezdeti inspiráció, amely elindít az úton egy sokkal csodálatosabb változás felé.

12 táplálkozási alapelv, hogy a jóga hatásosabb legyen:

Sok jógás teszi fel a kérdést: Hogyan táplálkozzam, hogy elérjem a célomat? Sok cél van. Valaki fogyni szeretne, valaki erősödni, megint más inkább formásodni, egészségesebbnek lenni, vagy épp méregteleníteni. Mindenkinek más a célja, és ebben egyéni tanácsok szükségesek.

Most leírok pár alapelvet, ami fontos. Ezek nem nagy titkok, de senki nem tudatos róla.

 – naponta 5-6-szor enni keveset.

– hagyd ki a táplálkozásodból a fehér cukrot, fehér lisztet és sót amennyire lehet.

– sok nyers étel-fogyasztás (délelőtt gyümölcs, délután zöldségek)

– SOHA NE EDD TÚL MAGAD! A telítettség érzését soha ne érd el. Egyél egyszerre egy ökölnyi ételt. (A mérték a saját öklöd legyen, hiszen egy 90 kilós és egy 50 kilós ember ökle más és más!)

– Este 6 után már ne egyél, csak ha este kemény jógaórán voltál . Akkor viszont utána egyél valami fehérjékben dús és szénhidrátban szegény ételt. Mozzarella sajtot, párolt zöldséget, sovány túrót stb.

– Igyál napi minimum 3 liter vizet.

Ételtípusok, ami nagyon gazdagok tápanyagban, nyomelemben:

  1. teljes kiőrlésű gabonák
  2. cukormentes müzli keverékek, mindenféle magkeverékkel
  3. egyéb gabonák mint barnarizs, köles, amarant, tönköly búza,
  4. fehérje bevitel: szejtán, tofu, hüvelyesek, nyers olajos magvak, sovány túró, natúr joghurt, sovány sajtok, gabonahúsok (ha húst fogyasztasz, akkor max hal és tojás).
  5. sok nyerszöldség, gyümölcs
  6. táplálék kiegészítők: alga termékek, búzafülé, lépes méz

Ezek az egészséges táplálkozás alapjai. Eddig sem volt titok. De ha tudatosan betartod és egybekötöd egy heti 2-3 alkalmas jógázással, akkor csodálatos változásokat fogsz észrevenni  magadon 2-3 hónap múlva. Mind külsőleg, mind belsőleg.

Ha személyes tanácsokat vagy részletesebb infókat kérsz, írj privátban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *