108 magazin cikk (2013. szeptember) Jóga – test, elme és lélek gyógyítója

108

Ma nyugaton tombol a jóga “divat”. Kezdik felfedezni a jóga csodás hatását, testi és lelki szinten egyaránt.A jóga szó azt jelenti: újra összekapcsolódni eredeti természetünkkel. Felemelkedni egy lelki, önmegvalósított szintre, ahol megszabadulsz az anyagi világ minden szenvedéseitől és kötöttségeitől, ami minden betegség alapja.

Az önmegvalósított jógit már nem érdekli a test, csak a lélek. Érdekes, hogy ezt mégis testi gyakorlatok (ászanák gyakorlása, légzés) segítségével éri el.Ha valaki komolyan kezd jógázni, akkor minden eleme fontos a folyamatnak, hisz a sikerhez nem lehet kihagyni semmit.Az életvitel (jama, nijáma) a test és az elme megtisztításának elemei. Az ászana és a pránajáma gyakorlatok pedig átvisznek a betegség és az elme tisztátlanságának szintjén.A lelki tudás elsajátítása a test és lélek különbözőségéről szól. Ez együttesen gyógyítja a testet és lelket, majd végül felemel egy lelki szintre.

A jóga mellékhatása a test tökéletes egészsége. A betegségek pszichés oka karmikus következményekből származik.A jóga folyamatának gyakorlása megtisztítja a karmánkat, ha értjük, hogyan végezzük. Az ászanák végzésével, a pránajáma, légzés segítségével felszabadítod az energetikai blokkokat a test energia csatornáiban és a fizikai tünet, a betegségnek eltűnik. A karmikus tisztulást eléred a lemondás gyakorlásával. Ha időt és erőfeszítést teszel a rendszeres jógázásba, spirituális, mégis fizikai gyakorlást végzel.

Ez a valódi gyógyulás folyamata, a teljes kép.Ha csak egy oldalról nézed a gyógyítás folyamatát, a fizikai gyakorlatok szintjén, akkor a hatás is csak részleges lesz.Meggyógyíthatod a fizikai testet, amit a halál pillanatában elveszítesz, de ha elmarad az elme és a lélek megtisztítása, akkor az egész munkád hiábavaló volt. Mozgó homokra építettél házat. Sok erőfeszítést tettél a semmiért.

Amire vágysz, az a tökéletesség, ne hagyd hát, hogy erőfeszítéseid csak részleges eredményt adjanak. Nézd a teljes képet, és akkor fogod meggyógyítani magad!

Kiss Zoltán Nitai jógaoktató, életmódtanácsadó

www.nitayoga.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *