Sikeres ember – boldog ember II. (Az első lépés a boldogság felé)

sikerAz előző részben fejtegettem kicsit azt, hogy a siker kapcsolatban van a jelenlegi elégedettségünkkel, azt pedig boldogságunk alapfeltételeként tartjuk számon.

A boldogságnak több fajtája és természete van a tudat tisztaságának és kifinomultságának megfelelően:

– érzékek által megszerzett elégedettség

– mentális boldogság

– lelki vagy nevezhetjük spirituális boldogságnak

Szeretik ezoterikus körökben puffogtatni ezeket a hangzatos szlogeneket: ”A boldogságot ne kívül keresd, hanem belül!”, “Légy önmagad, és boldog leszel!”, ”Az önmegvalósítás az út a boldogsághoz!”, stb…

Igen, ezek a szlogenek igazak lehetnek, ha értjük a mögöttük lévő valódi jelentést. De ami talán még ennél is fontosabb, az első lépés az önmegvalósítás útján, a boldogsághoz vezető úton, hogy felismerjük, hogy gondban vagyunk, és a dolgok körülöttünk nincsenek rendben. Addig, amíg ezt nem ismerjük fel, valódi gondban vagyunk. Fel kell ismernünk, hogy megoldásra váró probléma van életünkben, és valahogyan változni kell.

Az emberek panaszkodnak reggeltől estig, közben másokat és környezetüket hibáztatva jelenlegi körülményeikért. Tehát kijelenthetjük, hogy az átlagember elégedetlen, aminek következménye, hogy boldogtalan. Ez nem azt jelenti, hogy több-kevesebb időleges boldogságot sem tapasztal, de alapvetően az életet egy mindennapos küzdelemnek éli meg, és az állítólagos jövőbéli boldogság elérése reményében fogát összeszorítva küzd a mindennapok gondjaival. Némi időleges boldogságot tapasztalva azonban elfeledi, hogy gondban van, és megoldást kellene keresni. Mindig a körülmények kedvező változására vár, nem tesz önnönmaga jóléte és boldogsága elérésért semmit.Az ilyen ember még nem ébredt tudatára, és lelki szempontból alszik.

Viszont aki intelligens, az felismeri a problémát, és útkeresésbe kezd. Egyre több ember fordul különböző spirituális utak felé, kezd el jógázni, keresi a megoldást más szférákban, mint ahol addig kereste.

A jóga útja is többek között ide vezet el bennünket. Az élőlény a valódi önmegvalósítás útjára lép.

Tudást kell szereznünk! Egy probléma megoldásához először meg kell állapítanunk, mi is konkrétan a probléma, és utána lehet rá megoldást találni.

Ez az első lépés a boldogság útján: felismerni a problémát. 

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/sikeres-ember-boldog-ember-ii-els%C5%91-l%C3%A9p%C3%A9s-a-boldogs%C3%A1g-fel%C3%A9-/460363630719586

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *