Sikeres ember – boldog ember I.

boldogsagSzeretek emberekkel beszélgetni arról a témáról, hogy ki is számít ebben a világban sikeresnek. Ez egy rendkívül relatív dolog. Lehetünk gazdagok, híresek, befolyásosak, szépek vagy épp rendelkezhetünk a világ megannyi jó tulajdonságával, de ez valódi siker-e? A sikert a mai ember ezekkel a mércékkel méri, és sajnos néha mi is beleeshetünk abba a hibába, hogy ezek alapján mérjük le egyéni sikereinket.

Egy-két hónapja ez a kérdés megint felmerült egy ebéd közben lezajlott beszélgetés során. Beszélgetőpartnerem a világhírű producer, Andy Vajna volt, akivel épp arról beszélgettünk, hogy a ma emberének mennyire szüksége van egyfajta spirituális, morális képzésre, melyet a keleti kultúrák és a jóga ad. Az emberek annyi mindent próbálnak elérni, és boldogságukat ezektől az eredményektől teszik függővé: “Ha ezt elérem, boldog leszek.” Ugye ismerős? De ennek soha nincs vége… Mindig lesznek új célok.
A beszélgetésben kifejtettem azt hogy, szerintem a sikeres ember az, akit ha megkérdezel, hogy boldog-e, akkor azt válaszolja, IGEN!

Érdekes volt a szituáció, mert velem szemben ült egy olyan ember, aki annyi mindent elért az életben, amennyit csak nagyon kevesen (56 kasszasiker film Hollywoodban, Oscar díj, Hollywood legnagyobbjai dolgoztak neki évtizedeken keresztül, hihetetlen vagyon és ismertség övezi…) és mikor kimondtam választ neki, hogy én boldog vagyok, kedvesen mosolygott, és elismerően nyugtázta.

Igen! Boldog vagyok, és hálás az életem minden napjáért, mert azt csinálom amit szeretek, a munkám a hivatásom – emberek életét egy jobb irányba elmozdítani, javítani mind testi, mind lelki szinten. Szerető társ, barátok, jóakarók vesznek körül. Minden nap úgy fekszem le, hogy azt érzem, tettem valami hasznosat ma is.
Ez természetesen nem azt jelenti, nincsenek céljaim, vagy nem teszek nagy erőfeszítéseket céljaim megvalósításáért, de nem teszem függővé a boldogságom attól, elérem-e őket vagy sem.

Mindamellett a célok eléréséig vezető út is boldogságot jelent.
Meg kell tanulnunk értékelni a hála hangulatával azokat a dolgokat, amiket kapunk nap mint nap, és emellett törekvésünket a helyes irányban tartani a bizalom jegyében.

Posted by Kiss Zoltán Nitai ( Yoga ) on Tuesday, May 28, 2013

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/sikeres-ember-boldog-ember-i/460039984085284

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *