Gondolatok I.: A hála fogalma

hála

Azt hiszem, a hála az egyik legcsodálatosabb tulajdonságok egyike, ami valóban emberré tesz. Igazából ez minden emberi kapcsolat lényege.

 

 

Sajnos a mai világban pont az ellenkezőjére “tanítanak” minket: mindent vegyél el, szerezd meg, és ha lehet, ne kelljene sokat nyújtani cserébe. Erről szólnak az emberi kapcsolatok is főleg. Legyen szerelmi, baráti vagy egyéb viszony. Mondd, mit akarsz a másiktól, és alkudd ki érte a legkevesebbet, amit adnod kell. Ezért nem működnek a párkapcsolatok sem. Kinyilvánítjuk igényeinket, és keressük azt, aki kielégíti azokat. Ameddig egyensúlyban van a kölcsönös “adás-vétel”, és nem lesz túlsúlyban az, amit nyújtanod kell, akkor a dolog valahogy működik. Amint felborul a mérleg serpenyője akkor az egész üzlet borul. Ez a nyugati, modern formula, ami egymás kihasználásán alapszik.

Nézzünk egy szép példát egy másik fajta hozzáállásról az ősi kultúrákból.
Mindkét fél jó tulajdonságokkal rendelkező, teljes személyiség: odaadó, nem egocentrikus, elfogadó, alázatos, kölcsönösen tiszteletet mutat, van önkritikája és elégedett. Ez utóbbi azt jelenti, magában is boldog, és nem azért van valakire szüksége, hogy megkapja azt, amije nincs, hanem azért, hogy megossza azt a sok jót, amije van.
Itt a szituáció épp az, hogy adni szeretnék. Úgy élem az életem, hogy adom azt a sok jót a környezetemnek, amim van.

Ilyenkor jöhet a gondolat, hogy ezáltal kihasználnak-e bennünket. Ez nem lehetséges mert, az adás folyamata magában foglalja a kapás folyamatát. Minél többet adsz, annál többet kapsz azoktól, akiknek adtál. Mert itt jöna képbe a hála fogalma.
Az ember természetes érzelmi állapota (mármint az emberi tudatszinten élő emberek világában), hogy ha kapok valamit jó szívvel, akkor azt én is jó szívvel viszonzom. Ezek után pedig feláll egy csodás verseny, ami arról szól, hogy próbáljuk felülmúlni azt, amit a másik adott nekünk. Egy szeretetteljes verseny indul, ami mindenkit boldoggá tesz. Ez a hála ereje. Ha nem csak arra koncentrálsz, mi az, amit mi szeretnél. Hanem megpróbálsz környezeted számára adni. Ennek során sok jót kapsz majd vissza, és fogsz tapasztalni egy nagyon pozitív energiát, ami átmozgatja az életed egy teljesen új irányba. A dolgok elkezdenek működni…

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/gondolatok-i-a-h%C3%A1la-fogalma/454002894688993

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *