A “minden egy” filozófia csapdájában megzavarodva

10550913_681727205249893_6761507603701691341_n

A mai jegyzetemet egy kedves diákom inspirálta, aki jógaoktatói tanfolyamra jár hozzám! Nagyon régóta tartok kérdés-felelt előadásokat a jóga iránt érdeklődőknek 2 hetente   https://www.facebook.com/events/1445960655688228/ Egy jógaoktató ismerősőm pár hónapja szintén elkezdett egy hasonló dolgot. Egy nagyon ügyes és szinpatikus fiú és karizmája is van,nagyon ügyesen is gyakorol, de a jóga filozófiában nagyon el van tévedve sajnos. Senki ne értse félre, nem azért mondom ezeket a dolgokat, hogy lehúzzam őt, de szeretném megmenteni azokat, akiket valóban érdekel a jóga filozófiája, ha ehhez hasonlókat hall, akkor tudja hovát tenni és ne zavarodjon meg.

Az én diákom az előadásról úgy távozott, hogy tajtékzott a felháborodástól. idézem: “ennyi sületlenséget még nem hallott soha egy előadáson belül”. Semmire nem kapott választ.

Mielőtt bármiről is véleményt mondanék, szeretném lefektetni, hogy a jóga tudománya nem véleményeken alapszik, hanem a védákon, és a védákon alapuló jógaszentírásokon. / Bhagavad gita, Hatha yoga pradipika, Patanjali yoga sutra stb. / Tehát azt mondja, hogy szerintem így vagy úgy van valami, és nem tudja az álítását alátámasztani hiteles jóga szentírásból származó idézettel , akkor az egész véleménye semmit nem ér. Értéktelen spekuláció.

Egy pár kérdés és válasz ami elhangzott:

diákom: ” Jó most itt eddig csak arról volt szó, hogy minden egy és nincs semmi, akkor Isten milyen? “

válasz : ” ahogy elképzeled “

A jóga szentírások véleménye: Isten megvalóításának 3 aspektusa van. A személyetelen Brahman, ami a Legfelsőbb személy testének ragyogása, a helyhezkötött Paramatma aspektusa, amely mindenki szívében jelenlévő Felsőlélek, és Bhagavan, a Legfelsőbb személy, akiből minden más energia árad. Hosszasan idézhetném a védikus szentírásokat, számtalan helyen van ez a tény alátámasztva. Most csak egy szentírást linkelnék be ahol talána legrészletesebben le van írva Isten formája, és a lelki világ, és abrahman helyzete is. Érdemes végig olvasni.

http://www.iskcondesiretree.net/page/isvara-parama-krishna

diákom: “szerinted akkor nincs lélek sem? “

válasz:  “azt honnan szedted, hogy van?”

Na ez kicsit kiverte nálam a biztosítékot mert ez mondjuk minden lelki filozófia alapja, hogy a lélek transzcendentális sat cit ananda élőlény.

Bhagavad gíta: 2 fejezet:

11. vers

A Magasztos Úr szólt: Művelt beszéded mellett olyasmit gyászolsz, amiért nem szabadna bánkódni. A bölcsek nem keseregnek sem a halott, sem az élő felett.

12. vers

Nem volt olyan idő, amikor Én nem léteztem, s öröktől fogva vagy te és ezek a királyok is. A jövőben sem fog megszűnni életünk, létünk végtelen.

13. vers

Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig; a halál után is egy másik testbe költözik. Az igazi énét megvalósított embert azonban nem téveszti meg az efféle változás.

14. vers

Óh, Kunti fia, a boldogság és a boldogtalanság ideiglenes megjelenése, valamint kellő időben való eltűnése olyan, mint a tél és a nyár váltakozása. Óh, Bharata sarjadéka, ezek csak érzékfelfogásból erednek, s az embernek el kell tűrnie őket anélkül, hogy zavarnák őt.

15. vers

Óh, emberek legjobbja (Arjuna), akit a boldogság és boldogtalanság nem zavar, sőt, rendíthetetlen mindkettőben, az biztosan megérett a felszabadulásra.

16. vers

Az igazság látnokai arra a következtetésre jutottak, hogy a nem létezőből nincsen állandóság, a létezőből pedig megszűnés. A látnokok erre mindkettő alapos tanulmányozásával jöttek rá.

17. vers

Tudd meg, hogy az, ami áthatja az egész testet, elpusztíthatatlan; ezért a lelket senki sem képes megsemmisíteni!

18. vers

Harcra fel, óh, Bharata leszármazottja, hiszen az elpusztíthatatlan, felfoghatatlan és örök élőlénynek csupán az anyagi teste van kitéve a megsemmisülésnek!

19. vers

Aki az élőlényt gyilkosnak vagy gyilkolhatónak hiszi, az nem érti igazi természetét. A tudással rendelkező tudja, hogy a lélek nem gyilkos és nem is gyilkolható.

20. vers

A lélek nem ismer sem születést, sem halált; ha már létezett, többé meg nem szűnhet; nem-született, örökkévaló, mindig-létező, halhatatlan és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő meg nem ölhető.

Ez csak egy szentírás, de minden más védikus irodalom ezt alap információként tartja. Szóval a kérdére, én ugyanezzel a kérdéztem volna visza, hogy Te azt, hogy nem létezik a lélek, hanem, hogy semmik vagyunk, azt Te honnan veszed??!!!

Diákom: ” Mi a véleményed az önmevalósításról akkor?”

válasz: ” A megvilágosodást egy pillanat alatt is el lehet érni “

Természetesen arra, hogy ez hogy lehetséges, arra nem válaszoltak. De ha az megvilágosodás ilyen egyszerű, akkor miért írnak le a jógaszentírások olyan sok folyamatot, gyakorlatot arra vonatkozóan, hogy megtisztuljunk. Megtisztulni csak VALAMI, VAGY VALAKI tud. A semmi nem tud SEMMIT. Nem is kell tennie semmit. Teljesen értelmetlen katyvasz az egész.

diákom:” Akkor magyarázd el miért van ez a sok szentírás és miért kell a jógaszentírásokból ezt sok tudást megszerezni? Ha mi semmik vagyunk és a semmi a cél , akkor az egésznek semmi értelme”

válasz:” A cél, hogy ne gondolkodj! ” A cél, hogy ürítsd ki az agyad és nem kell gondolkodni!

diák: Mi? Akkor minek vagyunk ezen az előadáson, ha nem kell gondolkodni, vagy amikor nem értek valamit, akkor arra az a válasz, hogy nem is kell érteni, nem gondokozz.

válasz: “Na jó fejezzük be az előadást mert kezdünk olyan magas szintekre érni amit nem tudunk felfogni.”

Amikor ezt hallottam, nevettem egy nagyot. Mit ne mondjak, én tudtam volna kérdezni párat. :)

Na ez a teljes kudarc. Minek kell előadásokat tartani, ha én magam sem értem a dolgokat? Ha kérdeznek, akkor az a válasz, hogy nem kell tudnod semmit mert nem kell gondolkozni?

Szóval ez a inperszonalista katyvasz a lelki élet zsákutcája, és ne ugorjunk be ilyen new age ostobaságoknak. A jóga egy komoly tudomány , komoly lelki filozófiával.

Itt még tudsz erről olvasni többet:

 https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/-all-is-one-divatfiloz%C3%B3fia/611251115630836

https://www.facebook.com/notes/kiss-zolt%C3%A1n-nitai-yoga-/az-advaita-imperszonalista-fil%C3%B3z%C3%B3fia-hi%C3%A1nyoss%C3%A1gai/647073708715243

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *